Ana içeriğe atla

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü kutlu olsun

 

7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Günü kutlu olsun

0


Wright Kardeşler’in yaptıkları uçakla 17 Aralık 1903’te uçuş yapması ile havacılıkta büyük bir adım atılmış oldu. Ülkemizde havacılık, kısa süre sonra 1912 yılında Atatürk Hava Limanının hemen yakınında bulunan Sefaköy ilçesinde, tesis olarak iki hangar ve küçük bir meydanda başlamıştır.

Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “İSTİKBAL GÖKLERDEDİR” sözü doğrultusunda 1925 yılında kurulan ve daha sonraki yıllarda Türk Hava Kurumu adını alan Türk Tayyare Cemiyeti ile Türk Sivil Havacılığının kurumsal temelleri atılmıştır. İlk Sivil Hava Taşımacılığı ise 1933 yılında 5 uçaklık küçük bir filo ile “Devlet Hava Yolları İşletmesi” adı ile başlatılmıştır.

Dünya Sivil Havacılığı ile aynı dönemlerde 1930 yılında Öncü Havacımız Vecihi Hürkuş ilk Türk uçağı Vecihi 14’ü yapmış ve uçurmuştur. Ülkemiz Sivil Havacılık otoritesinden Uçuşa Elverişlilik sertifikasını alamayan Vecihi Bey uçağını Çekoslavakya’nın Prag şehrine götürür ve Çek Sivil Havacılık otoritesinden gerekli sertifikayı alarak uçarak ülkemize geri döner. Sivil Havacılığımıza unutulmayacak bir başarı kazandırmıştır.

1930-1950 yılları arasında dünyada uçak üreten teknolojiye sahip birkaç ülkeden birisi olan ülkemizde çeşitli etkiler nedeniyle üretim durdurulmuştur. Devam eden senelerde sivil havacılığımız yolcu taşımacılığında THY ile gelişmeye devam etmiştir.

Bugün ülkemizde 10’dan fazla havayolu işletmesinin 500’den fazla yolcu ve kargo uçağı ile dünyanın birçok ülkesine tarifeli ve charter seferleri yapılmaktadır. Havacılık sektörüne teknik hizmet desteği veren resmi ve sivil sektör kuruluşlarımız dünyanın en büyük uçak üreticilerine parça üretmektedirler. Hürkuş Eğitim Uçağı hizmet vermek üzere gökyüzü ile buluşmuştur. Savunma sanayimize hizmet veren kuruluşlarca dünya ile rekabet eden İnsansız Hava Araçları üretilmektedir.

Sivil havacılık, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişiminde önemli bir yere sahiptir. 2020 senesinde Dünyayı teslim alan Pandemi nedeniyle tüm sektörlerde olduğu gibi Havacılık sektöründe de büyük kayıplar meydana gelmiştir. Tüm olumsuzluklara rağmen havacılık sektörü ayakta kalabilmek için büyük çaba sarf etmektedir. Ülkemizde sivil havacılığın, Otoritesi ve tüm paydaşları ile bir bütün olarak dünya ile yarıştığı günlere ulaşmak en büyük umudumuzdur.

Tüm sivil havacılık sektörü çalışanlarımızın 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık Gününü kutlar emniyetli uçuşlar dileriz.

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza İnceleme Uzmanı

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IATA 2019 EMNİYET RAPORU: ‘Havacılık Kazaları ve Can Kayıpları 2019 ve Son On Yıl’ Değerlendirmesi

Ana Sayfa     Yazarlar     Eyup Turşucu     IATA 2019 EMNİYET RAPORU: ‘Havacılık Kazaları ve Can Kayıpları 2019 ve Son... Yazarlar Eyup Turşucu IATA 2019 EMNİYET RAPORU: ‘Havacılık Kazaları ve Can Kayıpları 2019 ve Son On Yıl’ Değerlendirmesi 10 Nisan 2020 0 Yıllık kaza oranları, hem toplam kaza sayısında hem de küresel kaza oranında 2019 yılında bir düşüş olduğunu göstermektedir. Tüm kazaları içeren 2019 yılı kaza oranı, 2018 yılına göre % 17 daha düşük olup, 2018’de ölümlü kaza sayısı da 11 kazadan 2019’da 8’e azaldı. 2019 yılında havacılık endüstrisinin güçlü ilerleme kaydettiğini söylemek doğru olur, 4.5 milyar yolcu 46.8 milyon uçuşta güvenli bir şekilde seyahat etti ve sadece 8 kazada 240 ölümle sonuçlandı. 2019’da sektörde 53 uçak kazası ve 240 can kaybı meydana geldi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi havayolları ise üç ölümlü kaza geçirdi ve bu kazalarda 201 kişi yaşamını kaybetti. 2019 yılında IATA üyesi havayolları, beş sektör ortalamasına da yansıyan bir m

Air Serbia’na Ait E195 Uçağı Kalkış Esnasında Pist Sonundaki Antenlere Çarpmasını Takiben Geriye Dönerek Emniyetle İniş Yaptı’

  Air Serbia’na Ait E195 Uçağı Kalkış Esnasında Pist Sonundaki Antenlere Çarpmasını Takiben Geriye Dönerek Emniyetle İniş Yaptı ’ 18 Şubat 2024 günü Air Serbia’nın E195 uçağı JU324 sefer sayısıyla Belgrad-Düsseldorf uçuşu için Belgrad Havalimanı’nın 30L pistinde D5 Kavşağından piste giriş yaparak yerel saatle 17,38’de kalkışa başladı. D5 kavşağından pist sonuna (kalkış için uygun nokta) olan mesafe 1273 metredir. Ondan sonra pist özelliğinde 1100m daha sert zemin mevcuttur. 2273m pist boyunca kalkış için uygun konuma gelemediği için pistin sonunun bitiminde bulunan ILS Antenlerine çarpması sonrasında tırmanışa devam etmiş 4000 feet’te düz uçuşa geçen uçuş ekibi iniş için limit üstü ağırlık nedeniyle ağırlığı azaltabilmek için beklemeye girdiler. Uçak, kalkıştan 55 dakika sonra saat 18:36’da beklemeyi terk ederek başka bir olay yaşanmadan havalimanına emniyetle inişini gerçekleştirdi. Olayın ardından pistin ILS kategorisi, ekipmana verilen hasar nedeniyle Kategori III’ten Kategori I’e d

THY B737-800 Uçağı PERM Havalimanında İniş Sonrasında Taksi Yolundan Dışarı Çıktı

  THY B737-800 Uçağı PERM Havalimanında İniş Sonrasında Taksi Yolundan Dışarı Çıktı 22 Eylül 2023 Türk Hava Yolları’nın TK3694 Sefer sayılı Antalya – Perm Seferini yapan TC-JGV kuyruk tescilli Boeing 737- 800 tipi uçağı inişin ardından pist dışına çıktı. THY’dan yapılan açıklamada Ajet filosunda yer alan uçakta 1’i bebek olmak üzere 173 yolcunun ve 6 kişilik uçuş ekibinin yer aldığı, herhangi bir yaralanmanın olmadığı, olaya ilişkin araştırmanın başlatıldığı açıklandı. İniş saatinde hava durumu aşağıdaki gibi olup meydanda hafif yağış söz konusudur. THY tarafından konuya ilişkin detaylı bilgi açıklandığında paylaşılacaktır.   Emniyetli Uçuşlar Dileriz   Eyup Turşucu Kaptan Pilot(E) Kaza Araştırma Uzmanı