Ana içeriğe atla

Pilotlara Göre, Uykulu Pilotlar Sektörde 1 numaralı Emniyet Sorunu Olarak Ciddiyetini Koruyor

 

Pilotlara Göre, Uykulu Pilotlar Sektörde 1 numaralı Emniyet Sorunu Olarak Ciddiyetini Koruyor


Uyuklayan bir uçuş ekibinin uçurduğu bir uçakta olmak ister misiniz?

Southwest ve Delta Havayolları pilotları, kokpit ekipleri personel sıkıntısı ve uzun uçuş saatleri ile boğuşurken hava yolcularının karşılaştığı 1 numaralı emniyet sorununun pilot yorgunluğu olduğunu söylüyorlar.

Southwest Airlines Pilotlar Derneği(SWAPA), işletmeye yazdığı bir mektupta, “Hem akut hem de kümülatif yorgunluğun, Southwest Airlines’ın bir numaralı emniyet tehdidi” haline geldiğini vurguladı.

Pilotlar dövülmüş gibi hissettiklerini, stresli olduklarını ve genellikle uçuş iptalleri ve artan hava yolculuğu talebi nedeniyle tükendiklerini söylemekteler.

CNN, Ulaştırma İstatistikleri Bürosu’ndan alınan verilere atıfta bulunarak, en iyi havayollarının bile pandemi öncesindeki personel seviyesinden yaklaşık 3.000 eksik çalışan ile operasyonu sürdürdüklerini bilgisini paylaşmıştır. Bu durum, kısmen, zorunlu yaş sınırları nedeniyle ya da her şeyden bıktıkları için emekli olan binlerce pilottan kaynaklanıyor.

SWAPA Başkanı Casey Murray CNN’e verdiği demeçte, çok dinamik bir ortamda çalışıldığından uçuş programlarının değişkenliği ve bunlara uçak ve pilotların planlanmasının en önemli sorun olarak ortaya çıktığını söylemektedir.

Federal kurallar, pilotların haftada 30 saat uçabileceklerini ve ardışık görev süreleri arasında en az dokuz saat dinlenmeleri gerektiğini söylemektedir. Ancak pilotlar, personel sorunları, iptaller ve kötü hava koşulları nedeniyle uçuş görevlerinin daha stresli hale geldiğini söylüyor.

Tüm havayollarının pilotları, geçen yıl federal Havacılık Emniyeti Raporlama Sistemine bitkinlik nedeniyle yaşanılan olumsuzlukları ve olayları içeren düzinelerce rapor gönderdiler.

Bir kaptan Kasım ayında gönderdiği raporda, 6 saatin hemen üzerinde süren uçuşun yarısında ”ikimiz de esniyorduk ve gözlerimizi ovuşturuyorduk” diye yazmıştı. Fiziksel olarak çok zorlandığını belirtmişti.

Yerden binlerce fit yüksekte seyreden yaklaşık onlarca tonluk uçağı emniyetle uçurmaktan sorumlu kişiler için bu durumun kabul edilebilir olmadığı konusunda hemen herkes hemfikir olabilir. Ayrıca havayolunu kullanan milyonlarca yolcu her şartta ve her zaman emniyetle yolculuk yapacaklarını ummaktadırlar ve bu onların hakkıdır.

30 Ocak 2022 günü yayınlanan yazımda bir havayolu işletmesi pilotlarının bitkinlik nedeniyle yaşadıkları sorunlar yer almıştı. Yukarıda paylaştığım sorunlar sadece birkaç havayolu işletmesinin değil tüm havacılık sektörünün genel sorunu olup “bitkinliği” önleyecek önlemlerin alınmaması halinde ciddi olay ve kazalar kaçınılmaz olacaktır.

Pandemi döneminde uçucu personel sayısını azaltan işletmelerin gecikmeksizin bitkinliği önleyecek miktarda pilot alımı yapmaları gerekmektedir. Yazılı otorite kurallarının asgari şartları karşıladığı asla unutulmamalıdır. Her işletmenin uçuş rotalarına özgü kendi tecrübeleri ile oluşturdukları bitkinlik önleyici tedbirleri uygulamaya koymaları “sürdürülebilir emniyetli uçuş operasyonu” için olmazsa olmaz olarak kabul edilmelidir.

Asla unutulmamalıdır ki “yaşanabilecek ölümlü bir kaza” için hiçbir mazeret kabul edilemez.

 

Emniyetli Uçuşlar Dileriz

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza Araştırma Uzmanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

IATA 2019 EMNİYET RAPORU: ‘Havacılık Kazaları ve Can Kayıpları 2019 ve Son On Yıl’ Değerlendirmesi

Ana Sayfa     Yazarlar     Eyup Turşucu     IATA 2019 EMNİYET RAPORU: ‘Havacılık Kazaları ve Can Kayıpları 2019 ve Son... Yazarlar Eyup Turşucu IATA 2019 EMNİYET RAPORU: ‘Havacılık Kazaları ve Can Kayıpları 2019 ve Son On Yıl’ Değerlendirmesi 10 Nisan 2020 0 Yıllık kaza oranları, hem toplam kaza sayısında hem de küresel kaza oranında 2019 yılında bir düşüş olduğunu göstermektedir. Tüm kazaları içeren 2019 yılı kaza oranı, 2018 yılına göre % 17 daha düşük olup, 2018’de ölümlü kaza sayısı da 11 kazadan 2019’da 8’e azaldı. 2019 yılında havacılık endüstrisinin güçlü ilerleme kaydettiğini söylemek doğru olur, 4.5 milyar yolcu 46.8 milyon uçuşta güvenli bir şekilde seyahat etti ve sadece 8 kazada 240 ölümle sonuçlandı. 2019’da sektörde 53 uçak kazası ve 240 can kaybı meydana geldi. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) üyesi havayolları ise üç ölümlü kaza geçirdi ve bu kazalarda 201 kişi yaşamını kaybetti. 2019 yılında IATA üyesi havayolları, beş sektör ortalamasına da yansıyan bir m

Air Serbia’na Ait E195 Uçağı Kalkış Esnasında Pist Sonundaki Antenlere Çarpmasını Takiben Geriye Dönerek Emniyetle İniş Yaptı’

  Air Serbia’na Ait E195 Uçağı Kalkış Esnasında Pist Sonundaki Antenlere Çarpmasını Takiben Geriye Dönerek Emniyetle İniş Yaptı ’ 18 Şubat 2024 günü Air Serbia’nın E195 uçağı JU324 sefer sayısıyla Belgrad-Düsseldorf uçuşu için Belgrad Havalimanı’nın 30L pistinde D5 Kavşağından piste giriş yaparak yerel saatle 17,38’de kalkışa başladı. D5 kavşağından pist sonuna (kalkış için uygun nokta) olan mesafe 1273 metredir. Ondan sonra pist özelliğinde 1100m daha sert zemin mevcuttur. 2273m pist boyunca kalkış için uygun konuma gelemediği için pistin sonunun bitiminde bulunan ILS Antenlerine çarpması sonrasında tırmanışa devam etmiş 4000 feet’te düz uçuşa geçen uçuş ekibi iniş için limit üstü ağırlık nedeniyle ağırlığı azaltabilmek için beklemeye girdiler. Uçak, kalkıştan 55 dakika sonra saat 18:36’da beklemeyi terk ederek başka bir olay yaşanmadan havalimanına emniyetle inişini gerçekleştirdi. Olayın ardından pistin ILS kategorisi, ekipmana verilen hasar nedeniyle Kategori III’ten Kategori I’e d

THY B737-800 Uçağı PERM Havalimanında İniş Sonrasında Taksi Yolundan Dışarı Çıktı

  THY B737-800 Uçağı PERM Havalimanında İniş Sonrasında Taksi Yolundan Dışarı Çıktı 22 Eylül 2023 Türk Hava Yolları’nın TK3694 Sefer sayılı Antalya – Perm Seferini yapan TC-JGV kuyruk tescilli Boeing 737- 800 tipi uçağı inişin ardından pist dışına çıktı. THY’dan yapılan açıklamada Ajet filosunda yer alan uçakta 1’i bebek olmak üzere 173 yolcunun ve 6 kişilik uçuş ekibinin yer aldığı, herhangi bir yaralanmanın olmadığı, olaya ilişkin araştırmanın başlatıldığı açıklandı. İniş saatinde hava durumu aşağıdaki gibi olup meydanda hafif yağış söz konusudur. THY tarafından konuya ilişkin detaylı bilgi açıklandığında paylaşılacaktır.   Emniyetli Uçuşlar Dileriz   Eyup Turşucu Kaptan Pilot(E) Kaza Araştırma Uzmanı