Egypt Air MS804 A320 Kazası
Yunan Askeri Radar Verilerine göre, Egypt Air MS804 Mısır hava sahasına(FIR) girdikten kısa bir süre sonra rotadan saptı. 370 Uçuş seviyesinde uçarken önce 90 derecelik bir sola dönüş, ardından 360 derecelik sağa dönüş yaptıktan sonra dikey bir şekilde alçalmaya başladı. Radar teması yaklaşık 10.000 ft (3.000 m) yükseklikte kayboldu.
Kısa bir süre sonra, Fransız hükümeti Paris Charles de Gaulle Havaalanında bir güvenlik ihlali olup olmadığını araştırmaya başladı. Araştırma sonucuna göre herhangi bir terörist faaliyetinin söz konusu olmadığı bilgisi verildi.
ACARS (Uçak iletişimi ve raporlama sistemi ) Mesajlarına göre 02:26 ve 02:29 yerel saati arasında 7 mesaj alınmıştır. Bu mesajların içinde duman dedektörlerinin ikaz verdiği bilgisi de yer almaktaydı. Son mesajdan dört dakika sonra 02.33 yerel saatte temas kayboldu.
02:36’da yani son ACARS mesajından yedi dakika sonra, Uçağın Acil Durum Bulucu Vericisinin (ELT) ikaz bildirimi Uluslararası Cospas-Sarsat sistemi tarafından alındı.
22 Mayıs’ta, M6 Fransız Televizyon İstasyonu , Pilotlar’dan birinin, Cairo hava trafik kontrolüne kabinde duman oluşması nedeniyle acil iniş yapmaya karar verdiğini bildirdiğine dair bir haber verdi. Aynı gün daha sonra, Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı tarafından verilen bilgi yalanlandığı için haber geri çekildi. Devam eden soruşturmada , Mısırlı yetkililer 29 Haziran’da uçağın otomatik olarak aktardığı mesajlar ve uçuş veri kaydedicisinden elde edilen verilerin yanı sıra uçaktan gelen enkaza göre, uçakta duman meydana geldiğinin tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, veriler uçuş veri kaydedicisinin, deniz seviyesinden 37.000 ft (11.300 m) yükseklikte kaydetmeyi bıraktığını göstermiştir.
16 Temmuz’da Soruşturma Komitesi Kokpit ses kayıtlarından “bir alevin varlığının” belirlendiğini doğruladı. 22 Temmuz’da, uzmanlar uçağın havada parçalanmış olabileceğini bildirdi. 6 Temmuz 2018’de, Fransa Kaza Araştırma ve Analiz Bürosu (BEA) en muhtemel hipotezin, kokpitte hızla yayılan bir alev olduğunu belirtti.
Olayla ilgili Fransa’da süren davada, geçen ay (Nisan 2022) Paris’teki mahkemeye sunulan bir uzman raporu geçtiğimiz hafta İtalyan Corriere della Sera gazetesinde yayımlandı. Fransız uzmanların 134 sayfalık raporunda, altı yıl içinde elde edilen bulgular kağıda döküldü ve uçağın düşmesine neden olan faktör ve olasılıklar sıralandı. Yangının, acil durum(emergency) konumundaki bir oksijen maskesinden sızan oksijenin kokpitte yakılan sigaradan tutuştuğu bilgisi yer aldı. Kokpitte sigara içmek o dönemde henüz yasaklanmamıştı.
Fransa Kaza Araştırma ve Analiz Bürosu (BEA) uçağın her iki kara kutusunu(FDR ve CVR) analiz ettiler, ancak hükümetler arası anlaşmalar, Fransız makamlarınca herhangi bir bilginin açıklanmasını engellemektedir. Uluslararası Sivil Havacılık Sözleşmesine (ICAO) göre, soruşturmanın sorumlusu olan ülke, olayı takibeden 12 ay içinde halka açık bir rapor sunması gerekmektedir. Bu yapılamadığı takdirde, kazanın her yıldönümünde geçici bir rapor yayınlamalıdır. Buna karşın Mısır yetkilileri bulgularını hiç paylaşmadı, Fransız makamları, 15 Fransız vatandaşının kazada ölmesine rağmen, herhangi bir bilgiyi açıklayamadı. Kokpitte çıkan yangının hızlı bir şekilde yayılmasının, uçağın kontrolünün kaybedilmesine yol açtığı bilgisi basında yer aldı.
Kazanın üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen yaşamını yitirenlerin aileleri raporun yayınlanmaması nedeniyle kazanın sebebini bilmediklerini, bir an önce raporun yayınlanmasını Corriere della sera’ya açıkladılar.
İlgili otorite tarafından resmi kaza raporu yayınlanmadığı için çeşitli kurum/kuruluşlar tarafından paylaşılan bilgiler maalesef hala doğruluğu onaylanmamış bilgilerden öteye gitmemektedir. Dolayısıyla en kısa sürede resmi raporun yayınlanması beklenmekte olup aynı zamanda gereklidir.
Emniyetli Uçuşlar Dileriz
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot(E)
Kaza Araştırma Uzmanı
Yorumlar
Yorum Gönder