Ana içeriğe atla

Boeing, 737 Max Kazaları Nedeniyle Sorumlu Olduğunu Kabul Etti

 Boeing, 737 Max Kazaları Nedeniyle Sorumlu Olduğunu Kabul Etti

 

Adalet Bakanlığı mahkemesine Pazar günü geç saatlerde yapılan başvuruya göre Boeing, Endonezya ve Etiyopya’daki iki ölümlü 737 Max kazasıyla bağlantılı olarak hatalar nedeniyle kazanın sorumluluğunu kabul etti.

Teksas’taki ABD Bölge Mahkemesinde suçu kabul etme anlaşmasının bir parçası olarak Boeing, uyumluluk ve emniyet programlarını desteklemek için 487,2 milyon dolar ceza ve üç yıl içinde en az 455 milyon dolar ödeyecek.

Washington Post’un belirttiğine göre, 2018 yılında Endonezya’da ve ertesi yıl Etiyopya’da toplam 346 kişinin ölümüne yol açan bir kazadan kaynaklanan davada ailelerin avukatı olan Paul Cassell, kısa bir süre sonra itirazda bulunarak yanıt verdi.

New York Times’a göre aileler, “Boeing ile yapılan savunma anlaşmasının Boeing’e, diğer suçlu sanıklara asla alamayacakları tavizler verildiğini ve Boeing’i kazalarda ölenlerden sorumlu tutma konusunda başarısız olduğunu iddia etmeyi amaçlamaktadırlar”.

NYT’ye göre Cassell, bu yanlı anlaşma ile, Boeing’in hataları nedeniyle 346 kişinin öldüğünün göz ardı edildiğini ve Boeing’in hatalarının ölümcül sonuçlarının gizlenmeye çalışıldığını söyledi.

Pazartesi günü erken saatlerde yapılan Boeing açıklamasına göre, belirli şartların kabul edilmesi ve onaylanması şartıyla, Adalet Bakanlığı ile prensipte bir anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Etiyopya Havayolları’nın 2019’daki kazasının ardından Federal Havacılık İdaresi, Boeing’in 737 MAX serisi uçaklarını yaklaşık 20 ay süreyle uçuşunu durdurmuştu.

Boeing, bu süreçte uçakların yazılım ve eğitim prosedürlerinde önemli iyileştirmeler yapıldığını ve sorunların giderildiğini ortaya koyarak 737 Max uçaklarının emniyet sertifikalarını yeniden kazanarak uçuşlara dönmelerini sağladı.

Boeing, Boeing 737 MAX uçağına yönelik soruşturmasıyla bağlantılı olarak FAA’yı kandırmaya yönelik bir komployla ilgili cezai suçlamaları çözmek için 2021’de 2,5 milyar dolardan fazla para ödedi.

Ancak Adalet Bakanlığı, bu yılın mayıs ayında Boeing’in, uçak üreticisinin cezai kovuşturmadan kaçınmasına olanak tanıyan 2021 anlaşmasının şartlarını ihlal ettiğini iddia etti.

Boeing, Ocak ayında Alaska Havayolları uçuşu sırasında bir 737 MAX 9 uçağının tapa kapısının havada kopması nedeniyle emniyet endişelerini yeniden alevlendirmesinin ardından bu yıl daha fazla federal soruşturmayla karşı karşıya kaldı.

Haberden de anlaşılacağı üzere Max uçaklarında teknik problemler çözümlense bile sonrasında yaşanan diğer olaylar ve hukuki süreç nedeniyle Boeing’in sorunlarının bir süre daha devam edeceği öngörülebilir.

Emniyetli Uçuşlar Dileriz

 

Eyup Turşucu

Kaptan Pilot(E)

Kaza Araştırma Uzmanı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Belgrad Havalimanından Kalkışta Alçalma Işıklarına Çarpan E195’in Kule konuşmaları Açıklandı

Belgrad Havalimanından Kalkışta Alçalma Işıklarına Çarpan E195’in Kule konuşmaları Açıklandı 18 Şubat 2024 18 Şubat 2024 günü Belgrad Havalimanı 03L pistinden kalkış esnasında 12 ILS alçalma ışıklarına çarpıp geriye dönüşle emniyetle iniş yapan Air Serbia E195 uçağının kalkış esnasında kule ile konuşmaları medyada yer aldı ATC kayıtlarına göre, uçağa 30L pisti için D6 giriş noktasına taksi talimatı verildi. Ancak uçak D5 noktasından 30L pistine girdi. ATC mürettebatı ikaz ederek pist içinde geriye dönüşle D6 noktasına taksi müsadesi verdi, ancak mürettebat D5 noktasında 1273 metrede kalkış yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine uçağa kalkış izni verildi. Kalkıştan kısa bir süre sonra mürettebat kalkış sırasında bir şeye çarptıklarını ve hemen geri dönmeleri gerektiğini söyledi. Kule bunun üzerinde pistte bulunan bir uçağa pisti terk etmesini talimatını verdi. Ayrıca tüm trafiklere pozisyonlarını korumalarını ve telsiz konuşması yapmamaları talimatı verdi. E195 kalkışta maksimum iniş ...

26 Nisan Dünya Pilotlar Gününü Kutlarken

  26 Nisan Dünya Pilotlar Gününü Kutlarken Ülkemizde 1 numaralı pilot lisansına sahip olan Fesa Evrensev’in Türkiye semalarında ilk uçuşu yaptığı 26 Nisan günü, bu uçuştan tam 88 yıl sonra 2000 yılında “26 Nisan Türkiye Pilotlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiş ve böylece bu kutlama geleneksel hale getirilmiştir. Önceleri sadece ülkemizde kutlanan pilotlar günü etkinliği, 2013 yılında Dublin’de yapılan Uluslararası Havayolu Pilot Birlikleri Federasyonu (IFALPA) Genel Kurulu’nda TALPA heyetinin yaptığı önerinin kabul edilmesiyle birlikte, 2014 yılından bu yana her yıl “26 Nisan Dünya Pilotlar Günü” olarak kutlanmaktadır. Havacılık sektörünün bu çok özel gününde havayolu ulaşımının daha emniyetli operasyon yapması gereğinden söz etmeden satırlarıma son vermek istemedim. Dünyada teknolojinin gelişimi ve yapay zekanın insanların bir çok işlevini üstlenmesi nedeniyle bilhassa uçak üreticisi ve işletmelerin kokpitte 1 pilottan tasarruf ederek işletme maliyetlerini azaltma kaygısı...

Ural Havayolları’na ait A320 uçağı 159 Yolcusuyla Sibirya’daki Bir Tarlaya Acil İniş Yaptı

  Ural Havayolları’na ait A320 uçağı 159 Yolcusuyla Sibirya’daki Bir Tarlaya Acil İniş Yaptı 12 Eylül 2023 Yekaterinburg merkezli bir Rus havayolu şirketi olan Ural Havayollarına ait A320 uçağı Karadeniz kenarındaki Soçi havalimanından Sibirya’nın Omsk Havalimanına yaptığı uçuşta Novosibirsk yakınlarında bir tarlaya acil iniş gerçekleştirdi. Rus yetkililer, tüm yolcuların ve altı mürettebatın uçaktan yara almadan kurtulduğunu söyledi. Acil iniş yapmak zorunda kaldığında Karadeniz’deki Soçi kasabasından Sibirya’daki Omsk’a uçuyordu. Yetkililer, Karadeniz’deki Sochi kentinden Sibirya’nın Omsk kentine 167 kişiyle uçan Rus Airbus A320 yolcu uçağının Salı günü Sibirya’daki bir sahaya acil iniş yaptığını söyledi. Moskova havacılık ajansı Rosaviatsia yaptığı açıklamada, Moskova saatiyle 05.44’te(02.44Z) Soçi-Omsk seferini yapan Ural Havayolları’na ait A320 uçağının acil inişi başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Açıklamada, inişin Sibirya’nın Novosibirsk bölgesindeki Kamenka köyü yakınl...