SpiceJet yönetimi, uçuş esnasında kokpitte kontrol paneli üzerinde kahve bulunduran iki pilotunu cezalandırdı
SpiceJet yönetimi, uçuş esnasında kokpitte kontrol paneli üzerinde kahve bulunduran iki pilotunu cezalandırdı
Hindistan’nın özel bir havayolu şirketi yönetimi, uçuş esnasında kokpitte kontrol paneli üzerinde kahve bulunduran iki pilotunu cezalandırdı
Olay, bir SpiceJet uçağının kontrol paneli üzerine yerleştirilmiş açık bir bardak kahvenin fotoğrafının bu hafta başlarında sosyal medyada yayınlanmasıyla gün ışığına çıktı. Raporlar, fotoğrafın çekildiği sırada uçağın 37.000 fitte uçtuğunu belirtmektedir.
Fotoğraf öfke uyandırdı ve Hindistan’ın havacılık otoritesinin havayoluna bir uyarı vermesine neden oldu. Çarşamba günü SpiceJet, konuyu incelediğini ve fotoğrafı çektiği iddia edilen iki pilotu izinli olarak uçuştan alındığını söyledi.
Bir havayolu sözcüsü The Times of India gazetesine verdiği demeçte, soruşturma tamamlandıktan sonra onlara karşı uygun disiplin cezası uygulanacağını söyledi. Hint havacılık kuralları, pilotların ve mürettebatın kokpitte yiyecek ve içecek almasına ancak katı kurallar çerçevesinde izin verir. Örneğin, tüm bardakların kapaklı olması ve dökülmemesi için bir tepsi üzerinde taşınması gerekir.
En son olayın, Hindu Holi festivali günü olan 8 Mart’ta Delhi’den kuzeydoğudaki Guwahati şehrine uçan bir uçakta meydana geldiği bildirildi. Fotoğrafta, uçağın çalıştırma koluna tehlikeli bir şekilde yerleştirilmiş havayolunun logosunun bulunduğu üstü açık bir kahve fincanı varken, resimde görünmeyen pilotların Holi’de geleneksel olarak kızartılmış tatlı bir hamur işi olan gujiyas yedikleri görülmektedir.
Fotoğrafın sosyal medyada yayınlanması, pilotların emniyetsiz davranışları nedeniyle eleştirilmesine ve sosyal medyada öfkeye yol açtı. Havayolu yönetimince ilgili pilotların uçuştan alındıkları ve olayın araştırıldığı, tamamlandığında gereğinin yapılacağı bilgisi verildi.
Kontrol paneli üzerine sıvı dökülmesi halinde elektronik cihazlarda ciddi problem yaratacağı ve buna bağlı olarak uçağın en kısa sürede iniş yapmasına bile yol açacağı bir gerçek durum ve emniyetsizliktir. Geçmişte yaşanmış olaylar mevcuttur. Bu konuda havayolu işletmelerinin dokümanlarında kokpite sıvı içecek servisinin nasıl yapılması gerektiği ve asla yapılmaması gereken durumlar yer almaktadır. Bu emniyetsizliği önleme sadece pilotların değil aynı zamanda kokpite servisi gerçekleştiren kabin görevlilerinin de sorumluluğundadır.
Emniyetli uçuşlar dileriz
Eyup Turşucu
Kaptan Pilot (E)
Kaza Araştırma Uzmanı
Yorumlar
Yorum Gönder